23 listopada 2024 r. w Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka odbył się finał konkursu kulinarnego „Puddingi (monoporcje)”.
W bieżącym roku uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować słodkie puddingi na bazie mleka bądź produktów mlecznych. Konkursowe słodkości przykuwały uwagę estetyką jak i też wyśmienicie smakowały. Uczestnicy w kilku słowach opowiedzieli też co ich zainspirowało do przygotowania danego puddingu oraz opisali proces ich tworzenia i wykorzystane produkty.
Poziom konkursu był wysoki, a wyłonienie zwycięzców było nie lada wyzwaniem. Komisja konkursowa w składzie: Augustyna Wiszowata (Restauracja BALTON), Joanna Matyskieła-Walewska (SM MLEKPOL), Anna Mroziewska (Muzeum Mleka) przy ocenie prezentowanych potraw brała pod uwagę cztery kryteria: smak i oryginalność, sposób podania oraz prezentację puddingu przez uczestników. Podczas ogłoszenia laureatów konkursu, jurorzy podziękowali uczestnikom za pomysłowość oraz zaangażowanie włożone w przygotowanie konkursowych słodkości.
Laureatami konkursu kulinarnego „Puddingi (monoporcje)” zostali:
I miejsce – Wiktoria Smolińska
II miejsce – Anna Budlewska
III miejsce – Julia Bąk
Wyróżnienie – Jacek Budlewski
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody.
Dziękujemy uczestnikom za wzięcie udziału w naszym konkursie. Szczególne wyrazy wdzięczności kierujemy do Patronów wydarzenia: Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie, Restauracji Balton, Restauracji Spółdzielcza 1 oraz Społem PSS w Grajewie Sp. z o.o.